11 Mayıs 2023 Perşembe

Eldeş Kula'nın Kuyu

Eldeş Kula'nın Kuyu

Eldeş Köyü Kula'nın Kuyu
📸💕🎞
Ilgın, Eldeş Mahallesi / Köyünün tarım arazilerinin ekim alanlarının çoğunluğu ovadadır. Bölgede, yaz aylarında iklim çok sıcak ve kurak geçtiği için eskiden insanların ve hayvanların su ihtiyacını karşılamak için su kuyuları açılmıştır. Asli kullanım amacı içme suyu olan bu kuyular önceleri hayvanları sulamak içinde kullanılıyordu.
Eldeşteki bu su kuyularından arazide ve köy civarında olanlardan bazıları: Kulanın kuyu, Hacı Bekirlerin Kuyu, Pana'nın kuyu, Aliye'nin kuyu, Anakadın'nın kuyu, Koca kuyu, Derbeder'in kuyu, İrfan'ın kuyu, olmak üzere ilk akla gelen Eldeşteki su kuyularından bazılarıdır. Eldeşte sizin hatırladığınız başka su kuyuları varsa yoruma yazın.
Fotoğraftaki Kulan'nın (Gula) kuyu'nun kısaca hikayesi:
Eldeşli, Tıpırlardan rahmetli Abdurrahman Altun’un (Tıpır)'ın kardeşi olan Kula (Gula), İsmini bilen yoruma yazabilir.
Kurtuluş harbinden sonra Anadoluda çıkan iç karışıklıkların olduğu dönemde askerlik vazifesi yapmakta olan Eldeşli Kula çıkan isyanlardan birinde çatışmalarda şehit olmuş.
Devletimiz bu şehidimizin ailesine şehadeti nedeniyle bir miktar para yardımında bulunmuş.
Eldeşli, Şehid, Kula'nın ailesi devletin vermiş olduğu bu parayı hayır için bir kuyu kazdırıp hayrat olarak su kuyusu yaptırarak herkesin istifadesine açılmıştır.
Eldeş köyü ve civarında "Gula'nın Guyu", veya Kulanın Kuyu olarak anılan ve bir zamanlar buz gibi suyu ile tanınan, oluklu su kuyusu, mevkii olarak, Sadık Köyü yoluna yakın Tek Kavak mevkii civarında, Ilgın - Mahmuthisar, Beykonak ana yolun hemen kenarındadır.
Bu vesile ile su kuyusu hayratını yaptıranlardan Allah razı olsun. Şehidimize de Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
✔️ Eldeş Köyü hakkında daha fazla bilgi için Türkiye'nin ilk köy web sitelerinden olan Eldeş Köyü Eldesnet http://eldesnet.tr.gg internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
📍 Eldeş'te kendi halinde olan Kula'nın kuyu'dan Nodalar'a doğru Eylül 2022 tarihinde sabah saatlerinde çekmiş olduğum bir yaz manzarası.
✅ iletişim: eldesnet@gmail.com 
Beytullah YILDIRIM / ELDESNET©

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder