3 Haziran 2023 Cumartesi

Eldeş Kaşıkçı Mantarı Mevsimi

Eldeş Kaşıkçı Mantarı Mevsimi

Eldeş Doğası Mantarlar🍄🌹🌿🌷🌼🌺🌸🍁🌱
Eldeşin genellikle koruda ormanlık alanlarda rastlanan meşhur Kaşıkçı mantarı, şimdi tam mevsimi.
🍄 Dikkat Zehirli Mantarlar Hakkında:
✔️ Zehirli veya yenen mantarlar ayrı ayrı topraklarda yetişmeyip yenilebilir ve zehirli mantarlar yan yana yetişebilir ve çoğu zaman bunları birbirinden ayırt etmek zordur.
✔️ Mantar zehirli ise koparılınca iç kısmının rengi hemen mavileşir ya da hoş kokulu ve lezzetli olan ve şapkasından bir parça koparıldığında iç kısmının rengi değişmeyen mantarlarda tehlikelidir.
✔️ Mantar zehirli ise gümüş bir kaşık veya para ile kaynatıldığında veya pişirildiğinde gümüşün rengi kararır bilgisi yanlıştır.
✔️ Zehirli mantarları salyangozların yemediği ve böceklerin yediği mantarların zehirsiz olduğu görüşü yanlıştır. Salyangoz veya böceklerin metabolizmaları ile insanların metabolizmalarının birbirinden farklı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Zehirli bir mantar olan Hypholoma fasciculare türü üzerinde beslenen sümüklü böcekleri görmek mümkündür.
✔️ Çayırlarda yetişen mantarlar da zehirlidir.
✔️ Ağaçlar üzerinde yetişen mantarlar da zehirlidir.
✔️ Tuzlu veya sirkeli suda kaynatmak mantarın zehirliliğini asla ortadan kaldırmaz.
✔️ Mantarın yanında veya yakınlarında demir varsa o mantar zehirlidir.
✔️ Mantara zehri yılanlar verir görüşü yanlıştır.
✔️ Kurutulmuş mantar da zehirli olabilir. Pişirmek mantarın zehirliliğini ortadan kaldırmaz. Zehirli bileşiklerin çoğu ısıya dayanıklıdır ve pişirmekle, kaynatmakla veya kurutmakla mantarın zehirliliği ortadan kalkmaz. Bazı zehirli mantar türlerinin toksinleri sıcaklık uygulamasından etkilenip bozulabilir. Ancak bunu genelleştirmek mümkün değildir.
✔️ Mantarı yoğurt ile birlikte veya ayran içinde bekletip yemek zehirlenmeyi önlemez.
✔️ Zehirli mantarların kokuları ve tatları çok kötü olduğu da doğru bir kanı değildir. Çoğu zehirli mantarın tatları ve kokuları güzeldir.
📌 Yukarıda belirtilen kurallara dikkat etmeli ve kulaktan dolma bilgilere güvenerek mantar toplamak ve yemek sakıncalı ve çok tehlikelidir.
📌 Mantar yiyen bir kişide zehirlenme belirtilerinin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna 112 başvurulmalıdır. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nden (UZEM) bilgi alınabilir.
Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı.
📍 Eldeş Köyü, 31 Mayıs 2023.
✅ iletişim: eldesnet@gmail.com 
Beytullah YILDIRIM / ELDESNET©

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder