6 Aralık 2023 Çarşamba

Eldeş Sarı Kantaron Bitkisi

Eldeş Sarı Kantaron Bitkisi 

Eldeş Doğası Sarı Kantaron 🌼🌿🌺🌱🌹🌷🌸
Eldeş köyünde kırlarda daha çok koruda doğal ortamında yetişen çiçekli bir bitki olan Sarı Kantaron bilimsel ismi ile Hypericum perforatum otu.
✔️ Sarı kantaron, Kantoron, Kanterçiçeği, Kılıç otu, Mayasıl otu, Koyunkıran ve Binbirdelik otu adları ile bilinmektedir.
✔️ Sarı kantarongiller (Hypericaceae) ailesindeki, Hypericum cinsi çiçekli bir türdür.
✔️ Etimolojik olarak; Cins adı Antik Yunanca "resim üzerinde" anlamına gelir.
✔️ Tür adı Latince delikli anlamına gelir. Türün yapraklarında görülen şeffaf noktalara işaret eder.
✔️ Nisan ve ağustos ayları arasında sarı renkli çiçekler açar.
✔️ Tıbbi olarak: Depresyon tedavisinde kullanılır. Diğer antidepresanlara göre daha az yan etkisinin olduğu ortaya çıkarılmıştır.
✔️ Analjezik, antidepresan, spazm çözücü, aromatik, safra söktürücü, idrar söktürücü, öksürük giderici, homeopati, çözücü, yatıştırıcı, uyarıcı, parazit düşürücü ve yara iyileştiricidir.
🧡 Çiçeklenme döneminde bitkinin çiçek ve tomurcukları veya tüm toprak üstü kısımları toplanarak kurutulduktan sonra kullanılır.
✔️ Sarı çiçekleri toplanarak güneş ışığı alan bir yerde zeytinyağında bekletilir. Bu yağ kırmızı renk aldıktan sonra oluşan merhem, yara iyileştirici olarak, özellikle de yanık yaraları ile yatalak hastalarda oluşan yaralarda tedavi edici olarak kullanılır.
🍂 Dikkat! Kantaron bitkisinin; bulantı, karın ağrısı, iştahsızlık, ishal, baş dönmesi, yorgunluk, sedasyon, kuru ağız, huzursuzluk ve baş ağrısı gibi yan etkileri saptanmıştır. Hayvanlara büyük oranlarda otlatılması zehirlenmeye neden olur.
📌 Eldeşte koruda ormanlık alanlarda sıkça rastlanan Sarı Kantaron bitkisi ve çiçekleri.
📍 Eldeş Köyü. 2023.
Beytullah YILDIRIM / ELDESNET©
📧 iletişim: eldesnet@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder