Eldeş Köyü Kınalı Bamya
Eldeş Sebzeleri Kınalı Bmaya 






Eldeş Köyünde, tarımı yapılan ve bahçelerde yetişen, kıymetli sebzelerden birisi olan bamya (Abelmoschus esculentus) bitkisi.

Bamya ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından ılık iklimlerde yetişen bir sebze olup tek yıllık bir bitki türüdür.


Bamya, sapı, ılık iklimlerde 70–90 cm, sıcak iklimlerde 1-2 metredir. Yaprakları el ayası şeklinde, kökleri oldukça derinde, meyvesi ince uzun piramit şeklinde tohumları yuvarlak, oval ve yeşil renktedir..

Kuraklığa dayanabilen bamya bitkisi, dondan kötü bir şekilde etkilenir.

Bamya, yaş ve kuru olarak tüketilebilir. Tazeyken toplanmalı ve tüketilmelidir, çünkü olgunlaştıkça kartlaşır. Bamyanın kurutulması, çiçek açar açmaz toplanıp ipe dizilerek güneş altında bekletilmesi ile olur. Bamya, çok değişik mutfaklarda kendine yer bulur.

Konya mutfağında düğün yemeği olarak çok sevilen etli bamya yemeği, neredeyse olmazsa olmazıdır.

Türkiye'de yerel bamya çeşitleri olarak; çiçek bamyası: Çok küçük toplanmasından dolayı da, çiçek bamyası adını almıştır. Sultani Bamya: En yaygın yetiştirilen ve en ufak tiplere sahip olan bu gruptaki bamyalardır. Manikürlü bamya, kınalı bamya: Ege bölgesinde yetiştirilen Bornova bamyası sofralık ve konservelik bir çeşittir. Sümüksü yapı oluşturmaması nedeniyle konserve değeri yüksektir. Tombul bamya: Balıkesir bamyası diğer yerli çeşitlerimizden altı köşeli ve etli meyve özelliği ile kolayca ayrılabilir. Çok kısa, şişkin, meyveli ve ucu küttür.

Bu sene, Eldeş köyünde bahçede yetiştirilmiş "Kınalı Bamya" olarak bilinen bir bamya çeşidi görüntüsü.


