Eldeş Köyü Yara Otu Bitkisi
Eldeş Bitkileri Yara Otu
Eldeş Köyünde, doğal ortamında yetişen, Orta Anadolu kırlarını süsleyen bitkilerden birisi olan Yara Otu (Prunella vulgaris) bitkisi.
Yara otu Eldeş köyünde genellikle nemli bölgelerin civarında görülen ve bahar sonundan güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Orman açıklıkları, dere kenarı yol kenarı ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır.
Çiçek durumu baş ya da kısaca başak halindedir. Taç, koyu menekşe ila lavanta mavi renklidir.
Bitki yöremizde genellikle yara otu, dağ erikotu ve gelincikleme otu adları ile bilinmektedir.
Gıda maddesi olarak yenilebilen bir türdür. Genç yaprak ve saplar çiğ olarak, tüm bitki ise haşlanarak yenilmektedir. A, C ve K vitaminlerini içerir. Salatalara ve çorbalara eklenmektedir. Yaprakları kurutularak demlendikten sonra ferahlatıcı olarak içilmektedir.
Tıp alanında ise; Cilt tahrişlerine iyi gelir. Yaraları dezenfekte etmekte kullanılır. Bunun yanında değiştirici, antibakteriyel, antibiyotik, ishal engelleyici, ateş düşürücü, antiseptik, spazm çözücü, sıkıştırıcı, gaz giderici, idrar söktürücü, ateş düşürücü, tonik ve parazit düşürücüdür. Çok uzun süredir ülser ve yaralanmalara karşı kullanılır. Ayrıca ateş, ishal, kusma, iç kanama tedavisinde dahili olarak çay olarak alınır. Kore’de ödem, nefrit, sıraca ve guatr tedavisinde kullanılır.
Endüstriyel olarak, bitkinin çiçek ve gövdesinden, boyar madde olarak zeytin yeşili renk boya elde edilir.
Bu sene, 2024 ağustos ayında Eldeş köyü kırlarında Yara Otu bitkisi ve çiçeklerini dalında görmek nasip oldu. Fotoğrafta Yara otu bitkisi ve kurumuş başak şeklinde çiçeği görülüyor.
Ilgın, Eldeş Köyü. Ağustos 2024.
Beytullah YILDIRIM / ELDESNET©
iletişim: eldesnet@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder