Eldeşte Patates söküm Zamanı
Eldeşin lezzetli, doğal, ve yerli Patatesinin güz mevsimi ile birlikte bu günlerde hasat mevsimi. Eldeşli büyüklerimiz eskiden "Gumpir" derlerdi patatese.
Kabuğu kalın olan bir çeşidi vardı, içi bembeyaz olan, tencere ile suda haşlama yapıldığında yarılır, parçalanır dağılır kolay soyulur ve çok lezzetli olurdu. İnce kabuklu daha çok ala ufaklı içi sarı renkli olanı yemeklik ve kızartmalık olanı kendine has tadı ile sevilirdi.
Ev bahçelerine, tarlalara ekilen Eldeş patatesinin kömbesi, böreği de Goca topalak yemeği de ayrı lezzetli olur. Kuzine sobanın fırınına yada köz külüne gömülen patates kendi suyu ile tadı hiç kaçmadan pişer ve yanakları kızarır ve bilhassa kış günlerinde afiyetle yenir.
Cümleye kolay gelsin. Mahsulümüz hayırlı ve bereketli olsun.
Ilgın, Eldeş Köyü. 2024.
Beytullah YILDIRIM / ELDESNET©
iletişim: eldesnet@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder