Eldeş Hububatları Çavdar
Eldeş Köyü'nde geçmişten günümüze zıraat'i yapılan tarla bitkilerinden bir hububat çeşidi olan Çavdar, Latince bilimsel ismi ise Secale cereale olarak bilinir.

Çavdar (Secale cereale), Poaceae (buğdaygiller) ailesi familyasından bir tahıl bitkisidir.

Soğuğa en dayanıklı tahıl olan çavdar yüksek yerleri, kumlu ve gevşek toprakları sever.

Çavdar bitkisi, buğday, arpa, mısır ve pirinç tarımına elverişli olmayan en verimsiz
topraklarda bile öbür tahıllardan daha iyi ürün verir.

Genellikle 1-2 metre yüksekliğe ulaşan çavdarın görünümü arpaya çok benzer. Taneleri buğdaya göre daha ince uzun, kavuzları daha dar, kılçıkları da oldukça kısadır. Daha çok ekmeklik un ve hayvan yemi olarak değerlendirilen çavdarın bileşiminde karbonhidrat, protein, potasyum ve B vitamini bulunur.

Çavdar unundan yapılan ekmek de buğday ekmeği gibi hafif olur. Buğday ve çavdar ununda bulunan protein karışımları (glüten) hamurun kabararak esnek ve yumuşak olmasını sağlar. Bu yüzden, başka tahılların unundan ekmek yapılırken hamura buğday ya da çavdar unu katılarak yapılması tercih edilir.

Eldeş Köyü Çavdar başakları ve tohum taneleri.
Cümleten hayırlı bereketli ve sıhhatli akşamlar. Mevla C.C. birlik ve beraberliğimizi daim eylesin.

Ilgın, Eldeş Köyü.

2025.

Beytullah YILDIRIM / ELDESNET©

eldesnet@gmail.com