20 Eylül 2022 Salı

Eldeşliler Mehmet Eriş (Tasıldar)

Eldeşliler Mehmet Eriş (Tasıldar)

Eldeşliler
💕🏡❤️👫
Eldeşli rahmetli Mehmet Eriş Tasıldar
Eldeşli İhtiyar (Muhtar) Hüseyin'den olma Ümmügülsüm'den doğma Mehmet Eriş (Tasıldar) atlı tasildar. Dönemin Ilgınında on köyünün Derbent, Çiğil, Balkı ve civarının vergi memuru.
İki kardeşi Çanakkale harbinde şehit olunca, Konya'da medrese tahsili yapmış olan Mehmet Eriş'i askere çağırmışlar. İki kardeşinin şehit olması nedeniyle cephe gerisinde Beyşehir'e karakol komutanı olarak vazifelendirmişler. Başarılı hizmetlerinden dolayı şube yüzbaşısının takdirini kazanmış. Yüzbaşının iki kızından biri ile evermiş. Beyşehirde kalmalarını ve komutanlığa devam etmesi istenmiş. Fakat babası iki oğlum şehit düştüğü için bu oğlumu Eldeş'e isterim demiş. Eşiyle Eldeş'e gelen Tasıldar, bu evlilikten bir oğlu, daha sonra Doğanhisar Kaymakamlığı yapmış olan Celaleddin Eriş olmuş.
İkinci evliliğini Mahmuthisar köyünden Ayşe ile yapmış bu evlişiğinden de üç oğlan bir kız toplam dört çocuğu olmuş.
Bir dönem Ilgın'da cezaevinde gardiyanlık vazifesi yapmış, bu vazifeden sonra yine Ilgın'da atlı tahsildar, gezici vergi memuru olarak otuz sene Ilgın'ın köylerinde başarı ile vazife yapmış.
Rahmetli Mehmet Eriş (tasıldar) Hicri 1309 Miladi 1891 (1894) senesinde Eldeş'te doğdu. 17 Haziran 1982 tarinde Ilgın'da kendi evinde vefat etmiştir. Konya yolu, Ulu Mezarlığında metfumdur.
Merhuma Cenab-ı Hak rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.
📍 Eldeş 7.9.2022.

Beytullah YILDIRIM / ELDESNET©

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder