Eldeş Tarım Patates Bitkisi
Eldeş'te tarımı yapılmakta olan, mutfakta olmazsa olmaz, sofraların vazgeçilmeyen lezzeti Patates. Patlıcan takımı, Patlıcangiller, İtüzümü ailesinden olan, patates otu, (Solanum tuberosum) bitkisi.

Yenilebilir ve Neofit bir bitki.

Cins adı Latince “teskin edici” anlamına gelir.

Tür adı Latince “yumrulu” anlamına gelir.
Dünyanın büyük bir bölümünde yetiştirilmektedir.

Toprak altındaki sitolonların ucunda yumru şeklinde oluşur.

Bitki tohum, yumru ve çeliklerinden üretilebilir.

Bahçe ve tarlalarda ekilerek yetiştirilir.

Patates, Kartur. Dilimizdeki “patates” kelimesi bitkinin Quechua dilindeki adından gelmektedir. Kumpir adı yaygındır.

İkili adlandırma öncesi adı “Solanum tuberosum esculentum”dur.

Patatesin bütün yeşil kısımları zehirlidir. Yumrulardaki yeşil kısımları (filiz ve kabuk gibi) ışığa maruz kalırsa sağlık için zararlı olabilir.

Patates yumruları çeşitli biçimlerde pişirilerek tüketilir. Bunlar protein, nişasta ve C vitamini bakımından zengindir.
Eldeş mutfağında patates, yemek olarak, kavurmasıyla, böreğiyle, nefis yemeğiyle sofraların baş tacı şifa kaynağıdır. Patates bitkisi ve çiçeği.

Eldeş Köyü. Eylül 2022.
Beytullah YILDIRIM / ELDESNET©
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder