Eldeş Tarım Mısır (Mekke) Bitkisi
Eldeş köyünde tarımı yapılmakta olan yerel adıyla Mekke (Zea mays) bitkisi.

Mısır bitkisi, Buğday takımı, Buğdaygiller ailesine mensuptur.

Tohumu gıda olarak yenilebilen mutfak değeri yüksek bir türdür.

Cins adı Antik Yunanca buğday anlamına gelir.
Mısır, ülkemize ilk defa Mısır üzerinden gelmiş, bu nedenle mısır buğdayı olarak isimlendirilmiştir. Daha sonra sadece mısır olarak anılmaya başlanmıştır.

Tohumları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir veya kurutularak saklanabilir.

Olgunlaşmış tohumları kurutulduktan sonra öğütülüp un haline getirilebilir. Un ve Nişasta elde edilir.

Bazı çeşitlerinin kurutulmuş tohumları patlamış mısır olarak tüketilir.

Tohumları sıkılarak çok amaçlı sıvı yağ, mutfak yağı elde edilir.

Sanayide, tohumundan elde edilen nişasta glikoz üretiminde ve kozmetik ürünleri alanında kullanılır.

Tıbbi olarak, yaprak ve kökleri kaynatılarak safra, idrar zorluğu ve dizüri tedavisinde kullanılır.

Mısır bitkisinin gövde ve yaprakları besleyici bir hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

Eldeş köyünde Mekke olarak anılan mısır bitkisi.

Eldeş Köyü.
Beytullah YILDIRIM / ELDESNET©
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder