Eldeş El Aletleri El Taş Değirmeni 








Eldeş mutfağının bir zamanlar önemli el aletlerinden olan taş el değirmenleri. Ahşap sapı, iki parça taş silindir, üstteki hareketli olanın ortası tahılı koyabilmek için delik, alt parçası sabit olan bu değirmenler her evde olmazdı. Bazen tek bazen de karşılıklı iki kişi tarafından yavaş yavaş çevrilerek, elle konulan buğday, mısır gibi tahıllar üğütülürdü. Genellikle kadınlar tarafından kullanılan değirmenlerde, anneler, un başta olmak üzere, bulgur, pıtpıt, düyü gibi günlük taze, el emeği ürünler hazırlardı.
El değirmenleri 15, 20 Sene öncesine kadar kullanılırken, sanayileşmenin etkisiyle günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, geçmişi tarihte çok eskilere dayanan bu kadim aletleri artık ya bir kenara atılmış veya etnografya müzelerinde görebiliyoruz.



Hiç yorum yok:
Yorum Gönder