Eldeş Köyü Bitkileri Çörekotu
Eldeş Köyünde ev bahçelerinde, bostanlarda tohumundan ekilerek tarımı yapılan bitkilerinden birisi olan Çörek otu, Latince bilimsel
ismi ise Nigella sativa olarak bilinir.

Çörek otu, geleneksel tıpta kullanılmasının yanında binlerce yıldır yetiştirilen oldukça meşhur bir çeşni maddesidir.

Nigella sativa (Çörek otu), Düğünçiçeğigiller ailesine bağlı Çörekotu cinsinden 15 ila 50 cm büyüyebilen, tek yıllık çiçekli bir bitkidir.

Bitki, Anadolu'da çörek otu, cöcce, cöccem, cüccam, cüccem, cüccum, cütcan, çöre otu, karaca, karaca occanı, karaca otu, kara çörek, otçam ve siyah kimyon isimleri ile bilinmektedir.

Çörek otu, ekonomik değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir.

Bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında açık mavi, beyaza yakın çiçekler açmaktadır.

Cins adı Antik Yunanca küçük siyah anlamına gelir. Cinsin tohum rengine işaret eder. Antik Yunanda bitki melanthion (siyah çiçek) ve melaspermon (siyah tohum) adları ile bilinirdi.

Tohumlar çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. Genellikle çeşitli hamur işlerinde baharat çeşni olarak kullanılmaktadır. Olgunlaşmamış tohumların tadı acıdır.

Çörekotu tohumları ve yağı sindirim sistemi için faydalıdır, mide ağrıları ve spazmları yatıştırır, gaz gidericidir. Olgunlaşmış tohum parazit düşürücü, gaz giderici, terletici, sindirim kolaylaştırıcı, idrar söktürücü, âdet söktürücü, süt arttırıcı, müshil ve uyarıcıdır. Çocuklarda bağırsak parazitlerini düşürmek için tavsiye ediliştir.

Çörek otu meyve kapsülü ve tohum taneleri.

Ilgın, Eldeş Köyü.

2025.

Beytullah YILDIRIM / ELDESNET©

eldesnet@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder