Eldeş Mutfağı Toyga Çorbası Yemeği
Eldeş Köyü Mutfağı Toyga 





Eldeş Köyün'de, şanlı ecdadımız Selçuklu beylikler dönemi Eldeşin tarihteki banisi Turgutoğullarına kadar dayanan Toğga, Toyga veya Toga şeklinde telaffuz edilen çorbamız.
Eldeş Toyga yemeğinin olmazsa olmaz malzemeleri: Eldeş Köyünün yerli buğdayından, taş dibeklerde dövülerek hazırlanmış yarma, yerli günlük süzme taze kese yoğurdu, buğday unu, günlük taze yumurta, içerisine isteğe bağlı (haşlanmış) nohut, su ve (yemeklik kaya) tuz ile anne eli ile odun ateşi ocağında ağır ağır pişirilerek hazırlanır. Besleyici, Toyga çorbası, yemeğinin üzerine de yakışan tabii olarak doğal ev yapımı yıkanmış tereyağında, Eldeş gibi mis kokulu nane kurusu yakmadan kavrulup dökülerek sıcak sıcak servis edilir.
Kendine has lezzeti ve tadıyla kadim yemeğimiz Toyga Çorbasını hala yapıp yiyenlere afiyet şifalar osun.



Hiç yorum yok:
Yorum Gönder