Eldeş Sebzeleri Havuç
Eldeş Köyünde, günümüzde nadiren de olsa tarımı yapılan ve geşek kumlu topraklarda yetişen, şifalı sebzelerden birisi olan havuç (Daucus carota) bitkisi.

Havuç, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.

Türkçede yörelere göre gelinparmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, yerebatan, yer otu, yerekaçan, kızıl ot gibi değişik isimlerle kullanılır.
Yapılan tarih araştırmaları havucun Orta Asya kökenli olduğunu göstermektedir.

Havuç bitkisinin turuncusu, kımızısı, beyazı, karası, sarısı ile yaklaşık 60'tan fazla türü bilinmektedir.

Tohumdan ekilerek yetiştirilen havuç bitkisi çok faydalı ve şifalı bir bitkidir.

Eldeş mutfağında çiğ olarak salatalarda ve patates gibi bazı yemeklere lezzet vermek üzere kullanılır.

Eldeş köyünde bahçe ve bostanlarda havuç yetiştirilmeye çok uygundur.

Ilgın, Eldeş Köyü.

Beytullah YILDIRIM / ELDESNET©

iletişim: eldesnet@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder