Eldeş Mutfağı Yuka Ekmeği 



Eldeş Köyünde Selçuklu'dan Osmanlı'dan geçmişten günümüze bir Yörük geleneği olan yuka, şebit ekmekleri. Çam ağacından yapılmış hamur teknelerinin içerisinde, Eldeşin yerli unu, kaya tuzu, doğal eski maya ve pınar suyu ile kol gücüyle dualar ile yoğrulan hamur geceden mayalanmaya bırakılır. Bir ekip işidir yuka ekmeği yapma işi. Yumak tutan, hamur yazan açan, pişirici ve ortalığı çekip çeviren getir götür hizmetini yapan.
Üzeri örtülü teknede iyice mayalanıp kabaran hamur, Besmele ile demir isiran aleti ile kesilerek unlanıp yumak tutularak bezeler halinde hazırlanır. Oklava ile dizlerin üzerindeki çam senitler ile anneler tarafından incecik yazılarak, odun ateşinde tandır sacı üzerinde tahta şiş ile çevrilerek arada birde altta yanan ateşe gösterilerek bereket duaları ile güzelce pişirilerek hazırlanır.
Pişen ekmeğin kendisine has nefis, mis gibi kokusu o gidenleri, bütün sokağı sarar. Anneler, ev hanımları kadınlar ve kızlar için telaşlı, hayli zahmetli ve yorucu bir iştir yuka ekmeği yapmak. Ama alışık olanlar için hiçbir ekmek, doğal yuka ekmeğinin yerini tutmaz, tutamaz. Guşanede ille de yuka ekmeği olacak.
Bu kadim geleneği yaşatanlara selam olsun. Anam babam usulü adetlerimizi yaşatanlara yufka şebit ekmeklerimizi yapanlara selam olsun. Yapıp yiyenlere, yedirenlere sıhhat ve afiyetler diliyoruz.
Pişirilmiş yuka ekmeği üst üste dizili halde görülüyor.
Cenâb-ı Mevlâmız birlik ve beraberliğimizi daim eylesin.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder